Nově schválený krmný doplněk, který snižuje emise metanu z chovu hospodářských zvířat, získal souhlas EU.

Toto aditivum omezuje tvorbu enzymu, který spouští produkci metanu v bachoru krávy. Účinek se dostavuje okamžitě a v trávicím traktu přežvýkavců se bezpečně rozkládá na sloučeniny, které se přirozeně v předžaludcích vyskytují. Jakmile se aditivum přestane krmit, produkce metanu se obnovuje a nevznikají žádné trvalé následky.

Aditivum snižuje emise metanu přibližně o 30 % u dojnic a až o 90 % u masných krav. Enterální fermentace či plynné emise přežvýkavců jsou považovány za nejvýznamnější zdroj metanu z činnosti člověka.

Pozitivní vědecké hodnocení přípravku Bovaer bylo zveřejněno již loni v listopadu. Podle vědců z EFSA je použití přípravku bezpečné i pro dojnice na maximální doporučené úrovni a dodávají, že používání aditiva za navržených podmínek nemá žádný vliv na bezpečnost spotřebitelů a životní prostředí.

Metan je významný skleníkový plyn, který i přes skutečnost, že v atmosféře zůstává relativně krátkou dobu, má větší schopnost zachycovat teplo než oxid uhličitý (zachytí 84krát více tepla za 20 let).

„Snížení emisí metanu souvisejících se zemědělstvím je klíčem k našemu boji proti změně klimatu a schválení tohoto krmného doplňku je názorným příkladem toho, čeho můžeme dosáhnout prostřednictvím zemědělských inovací,“ uvedla komisařka pro zdraví a bezpečnost potravin Stella Kyriakidesová.

Nyní se čeká na formální dokončení schvalovacího procesu EU a přípravek může jít v rámci EU na trh. Povolení k uvedení na trh již získal od brazilských a čínských úřadů.

Zdroj: Euractiv.com

Aktualizováno

Kalendář

duben 2024
Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
   Černostrakaté            Novinky

 2018 1

         Ke stažení zde