Mezinárodní zemědělská výstava téměř v centru nádherného starověkého města Verona na severu Itálie láká každoročně tisíce příznivců všeho, co souvisí se zemědělskou prvovýrobou. Letošní ročník byl přelomový i z českého pohledu, když se holštýnské soutěžní přehlídky zúčastnily 3 krávy z českého chovu 1. zemědělská a.s. Chorušice, a.s.

Nový ředitel tamní společnosti MVDr. Miroslav Hrdlička dal výpravě do vínku heslo: „Nehledej výmluvy, přijímej výzvy“ a přestože se mu nepodařilo zlákat žádného dalšího reprezentanta, posháněl sponzory (soutěž mladých vodičů a judgeů podpořili i Svaz chovatelů holštýnského skotu ČR a ČMSCH, a.s.), připravil prvotelku, druhotelku a krávu na 4.laktaci a s osmičlenným pracovním týmem vyrazil k italským břehům.


Co se týče výsledků, velikým úspěchem bylo 2. místo Milana Mikšovského v soutěži judgeů – seniorů. Vzhledem k tomu, že Milan už jednou v podobné soutěži uspěl ve Francii, je velká naděje, že se nám po letech podaří získat nového šikovného rozhodčího jak pro naše, tak případně i mezinárodní akce. Soutěže mladých vodičů se úspěšně zúčastnila Nela Sršňová ze SVZŠ Lanškroun.


V soutěži krav jsme si velké ambice nedělali, už z Evropských šampionátů víme, že to je opravdu hodně těžké, takže nakonec pokoření jedné soupeřky druhotelkou Chorusic Salt Mili 3 (o: Salt) i starší kravou Chorusic Goldsun Cinzana 2 (o: Goldsun) jsme považovali za úspěch. Stejně jako perfektní předvedení a přípravu krav. Prvotelka Chorusic Brewmaster Lucille 10 (o: Brewmaster) také bojovala, ale na své soupeřky tentokrát nestačila. Vlídné italské prostředí a bezproblémový průběh akce by mohly mít pozitivní dopad na případné další účasti našich chovatelů na mezinárodním fóru, minimálně na příštím Evropském šampionátu, který by právě některé z italských měst mělo za 2 roky hostit.

 

P1310229 maly

Aktualizováno

Kalendář

duben 2024
Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
   Černostrakaté            Novinky

 2018 1

         Ke stažení zde