Clostridie číhají na farmě téměř všude – v půdě, krmivu, hnoji i v těle zvířat. Výzkum v USA potvrdil obsah Clostridií v 99 % vzorků výkalů, z nichž bylo dokonce 83 % s vysoce destruktivním kmenem Clostridium perfringens.

Tyto neviditelné bakterie mohou způsobit značné problémy v zažívacím ústrojí zvířat. Na subklinických úrovních mohou Clostridie snížit produkci mléka a způsobit proměnlivou užitkovost, kterou je problematické řešit. Spory mohou delší dobu zůstat v gastrointestinálním traktu životaschopné a projevit se až při změnách příjmu živin a ve stresových situacích. Těžké infekce mohou vést dokonce k perforaci střev nebo smrtícímu hemoragickému syndromu střeva (HBS), který způsobuje po několika varovných příznacích náhlý úhyn zvířat.

I když je téměř nemožné eliminovat Clostridie, vhodným managementem můžeme zabránit kravám a telatům v přenosu patogenu a vybudovat odolnost proti nežádoucím bakteriím: 

  1. Zjistěte, jaké riziko je ve vašem chovu: Prvním krokem při kontrole přítomnosti Clostridií je stanovení úrovně rizika. Testujte výkaly, celkovou směsnou krmnou dávku (TMR) a vzorky krmiv na celkový obsah Clostridií a C. perfringens, pomůže vám to identifikovat chyby managementu a stanovit nápravu.
  2. Udržujte čisté prostředí: Sanitujte a dezinfikujte porodnu, boudy pro telata i techniku používanou ke krmení. Stejně tak pravidelně čistěte ustájení, aby se předcházelo hromadění hnoje.
  3. Chraňte krmivo před kontaminací: I když je výskyt Clostridií v krmivu nízký, dojnice s vysokou produkcí mléka spotřebují během dne obrovské množství krmiva, což zvyšuje klostridiální zátěž na potenciálně škodlivou úroveň. Při sklizni krmiva po silných deštích buďte opatrní, protože by nečistoty z rostlin mohly kontaminovat sklizené krmivo. 
  4. Znehodnocení krmiva a časté krmení: Kvůli úspoře práce mnoho farem znehodnocuje hromady siláže tím, že krmí pouze jednou denně a tím se vystavuje krmivo zbytečnému klostridiálnímu růstu. Krmivo, které je na hromadě, vytváří pro kvasinky vhodné prostředí, přičemž se metabolizuje a spotřebovává kyslík v krmivu. Tím se vytváří vhodné anerobní prostředí pro Clostridie. Totéž se stane, když TMR leží na krmném stole po celý den. Odstranění hromádek a častější krmení ztěžuje proliferaci kvasinek.
  5. Vyvarujte se hltavému krmení: Krávy, které odcházejí od krmení kvůli stresu nebo jiným faktorům, mohou konzumovat velké množství krmiva naráz, což vede k velkému zatížení zvířete Clostridii. Když jsou sekce přeplněné, mohou krávy níže v hierarchii hltat, když mají příležitost se nažrat.
  6. Sledujte příjem bypass škrobu a metabolizovatelných bílkovin: Omezené využití škrobu v bachoru může vést k nárůstu Clostridií v dolním gastrointestinálním traktu. Některé druhy Clostridií navíc zachycují aminokyseliny. Další zdroje proteinů v dolním gastrointestinálním traktu mohou být využité jako stavební kameny pro rychlý růst Clostridií.
  7. Chraňte střeva: Přídavek bakterií rodu Bacillus v krmné dávce může pomoci s odolností proti toxigenním i netoxigenním Clostridiím. Kmeny Bacillus pomáhají vytvářet bariéru ve střevě, která chrání před vstupem patogenních bakterií, jako je C. perfringens. Pozitivní dopad přípravků na této bázi zahrnuje stabilnější příjem krmiva.

Tom Rehberger, Ph.D., ředitel výzkumu a vývoje produktů, Arm & Hammer Animal and Food Production

Hoard´s Dairyman

Aktualizováno

Kalendář

duben 2024
Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
   Černostrakaté            Novinky

 2018 1

         Ke stažení zde