Prosíme chovatele, kteří mají ve svých stájích RED holštýnské plemenice a telata, aby zapisovali červené zbarvení do ústřední evidence. 

V poslední době stoupá popularita chovu RED holštýnských krav, bohužel tento trend můžeme sledovat pouze podle množství využívání RED holštýnských býků a nositelů R+ faktoru. Označení RED holštýnských plemenic ve velké míře závisí na ochotě chovatele nejen si REDky u sebe evidovat, ale zároveň opravit jejich zbarvení v ústřední evidenci. Označení R (R100) v ústřední evidenci mají automaticky pouze krávy, v jejichž původu se nevyskytuje dominantní označení H (tudíž všechny červené dcery, vnučky, pravnučky černých býků nebo krav, kteří pouze přenáší R+ faktor jsou evidovány pod plemenem H a jsou tak systémem považovány za černé). Prosíme chovatele, kteří RED holštýnské plemenice ve stáji mají, aby se u nově narozených telat snažili evidenci červeného zbarvení přenášet i do ústřední evidence (ideálně i jednorázově projít své červené krávy a zkontrolovat označení jejich plemene v prohlížeči plemenic a na kartě).

Jak hlásit, případně opravit barvu telete v ústřední evidenci?

Při narození telete, které je červené, ale jeden z rodičů má podle karet nebo prohlížeče plemenic označení H, poslat zároveň !! s hlášením narození telete i formulář „Doplnění původu“, kde se vyplní pouze 2 kolonky – číslo telete a plemeno R100 (příp. podíl R88C apod.). Tímto krokem si ušetříte následné vracení inseminační karty.

Oprava původu červené jalovice (krávy), u níž máme v kartě označení plemene H, vyplnit formulář „Doplnění původu“ (opět jen kolonku číslo zvířete a plemeno R100) do ústřední evidence. Pro jistotu si vytvořte kopii karty a pošlete celou kartu část A i B na opravu spolu s vyplněnou žádostí „Doplnění původu“ na ČMSCH, a.s. Opravenou kartu dostanete zpět, buď s novými kartami pro telata, nebo samostatně. 

Aktualizováno

Kalendář

duben 2024
Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
   Černostrakaté            Novinky

 2018 1

         Ke stažení zde