Výzkumný ústav živočišné výroby, v. v. i. vydává novou certifikovanou metodiku "Definice kombinovaných znaků nemocí a poruch paznehtů pro odhad plemenných hodnot u holštýnského skotu" autorů Ludmily Zavadilové, Evy Kašné a Zuzany Krupové. Cílem metodiky je definovat kombinované vlastnosti nemocí a poruch paznehtů pro odhad plemenných hodnot pro nemoci paznehtů u holštýnského skotu.

Pro šlechtění na zdravotní stav dojeného skotu je definice vlastnosti, která má být cílem šlechtění, zásadní. V předkládané metodice jde o odolnost vůči nemocem paznehtů u holštýnského skotu v České republice. Jedná se o nový návrh, který vychází z používaného postupu. Je důležitým podkladem pro další vývoj šlechtitelských postupů holštýnského plemene, protože zdravotní stav hospodářských zvířat je jedním z důležitých faktorů a z toho důvodu je potřeba tyto znaky sledovat, vytvářet patřičné databáze a vyhodnocovat plemenné hodnoty pro nemoci. V České republice se v současnosti začíná s vytvářením systému odhadu plemenných hodnot u dojeného skotu s konkrétní aplikací u holštýnského plemene. Uvedená metodika zapadá do uvedeného systému šlechtění na odolnost vůči nemocem paznehtů a významně jeho vývoj podpoří.

Svaz chovatelů holštýnského skotu ČR, a.s. Holstein CZ je uznaným chovatelským sdružením a nositelem jedné společné Plemenné knihy holštýnského skotu (PK) pro celou ČR, vydává potvrzení o původu zvířat a stanovuje chovný cíl a standard plemene, stanovuje parametry pro výběr plemenných zvířat a prosazuje intenzifikaci šlechtění a dosažení rentability chovu. Rozhodnutím Ministerstva zemědělství ČR je Svaz uznaným chovatelským sdružením pro holštýnské plemeno skotu. Předkládaná metodika poskytne informace nutné pro šlechtění holštýnského skotu v ČR, spojené se znaky zdraví paznehtů založené na přímém sledování výskytu chorob. Umožní odhady plemenných hodnot pro tyto znaky a jejich využití ve šlechtění v případě, že budou k dispozici základní údaje o výskytu nemocí paznehtů u dojnic holštýnského skotu.

Metodiku je možné stáhnout zde:

metodika nemoci paznetů

Aktualizováno

Kalendář

duben 2024
Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
   Černostrakaté            Novinky

 2018 1

         Ke stažení zde