Zvíře/sperma/embryo dále jen zvíře označené zkratkou ETN nebo ETA jako součást jména je klon.

Podle pokynů Světové holštýnské federace (WHFF) by měl být při registraci klonu v plemenné knize použit kód, který má být uváděn na všech oficiálních dokumentech.
Poznámka: Holstein Kanada používá kód ETA pokud se jedná o buňky z dospělého zvířete nebo plodu a kód ETN, pokud jde o buňky z embrya. Holstein USA používá kód ETN pro označení všech klonů.

Název každého klonu by měl být odlišen arabským číslem začínajícím 2 buď před příponou nebo na konci jména. Klonovaná zvířata jsou registrována se stejným jménem jako zdrojové zvíře a následným arabským číslem. Otec a matka klonu by měli být stejní jako u zdrojového zvířete, plodu nebo embrya. Každé chovatelské sdružení by mělo mít zásady registrace klonů.

V EU je technika klonování u hospodářských zvířat zakázána, přičemž potomstvo klonu je považováno za klon. Stejně tak je zakázané uvádění produktů z klonů do potravního řetězce. Přes tato omezení se s klony setkáváme, a to v původech zvířat dovezených ze zahraničí, zejména severní Ameriky (USA, Kanada).

Přístup členských zemí EU není jednotný. Irská holštýnská asociace (IHFA) odmítá registrovat v plemenné knize klony nebo jejich potomky od 30. 10. 2019. Ostatní země EU tato zvířata registrují a evidují, že zvíře má klon v původu.

Německá holštýnská asociace nově začala vyžadovat potvrzení, že zvíře holštýnského plemene dovážené do Německa není klon ani potomek klonu (rodiče, prarodiče a praprarodiče nejsou klon).

Plemenná kniha holštýnského plemene v ČR přebírá evidenci klonů v původu zvířete na základě označení uvedeného na POP vystaveném zahraniční organizací při registraci zvířete do plemenné knihy v ČR.

Doporučení chovatelům:

Chovatelům, kteří prodávají plemenná zvířata doporučujeme nepoužívat při tvorbě rodičovských párů zvířata, která mají v původu klon (kód ETA, ETN).

Aktualizováno

Kalendář

duben 2024
Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
   Černostrakaté            Novinky

 2018 1

         Ke stažení zde