Farma roku

Nedávno byla slavnostně vyhlášena soutěž Farma roku 2020, kterou pořádá ASZ. Vítězem se stala farma rodiny Cihlářových v Milošovicích, kteří jsou našimi dlouholetými členy. Ing. Radek Cihlář je navíc také ve Výboru Svazu. Rodina Cihlářových hospodaří u Zruče nad Sázavou na 70 hektarech zemědělské půdy, z nichž 25 ha tvoří orná půda. Na farmě chovají kromě 43 holštýnských krav, ale i stádečko masného plemene aubrac, koně a drůbež. Holštýnské krávy jsou srdcem rodiny, což je vidět také na výstavách, na nichž Cihlářovi pravidelně představují exteriérově výborné plemenice, o něž není v chovu nouze. Letošní národní výstavu úspěšně prezentovala Apolka RED, která se stala rezervní šampionkou a další plemenice se umístily mezi prvními v jednotlivých kategoriích. Perličkou na dortu této farmy jsou výborné mléčné výrobky, které rodina sama vyrábí.

Zemědělec roku

V kategorii Nejlepší chovatel roku 2021 se umístila akciová společnost Zeras, a.s. Radostín, která si odnesla prvenství i v rámci Kraje Vysočina. Zeras, a.s. hospodaří na 1866 hektarech zemědělské půdy a chová 1600 holštýnských krav na dvou stájích. Středisko Pavlov přitom patří do TOP 20 mezi stáje s nejvyšší průměrnou denní užitkovostí (téměř 40 l mléka na krávu a den laktace). Také Zeras, a.s. Radostín se účastní národních výstav holštýnského skotu a ve svém chovu má špičkové plemenice. Za jednotlivé kraje se v soutěži Zemědělec roku 2021 umístilo také Zemědělské družstvo Růžový palouček za Pardubický kraj, které hospodaří na 2857 ha z.p. a chová cca 600 holštýnských krav. Středisko Újezdec patří k TOP 6 podniků v užitkovosti na den laktace (téměř 41 l mléka na krávu a den).

Ocenění v kategorii Mladý farmář do 35 let získalo Zemědělské družstvo Vysočina Želiv, který hospodaří na Vysočině a chová mj. i 730 holštýnských krav.

Cenu v kategorii Společensky odpovědný Zemědělec roku – fyzická osoba převzal předseda Svazu Ing. Karel Horák z Farmy Choťovice, kde kromě holštýnských dojnic chová býky na výkrm i prasata. Maso zpracovává na vlastních jatkách a zásobuje prodejnu i hotel, který jeho rodina v Choťovicích vybudovala.

Společensky odpovědným Zemědělcem roku – právnickou osobou se stal předseda Zemědělského družstva se sídlem ve Sloupnici Ing. Jaroslav Vaňous. ZD Sloupnice patří dlouhodobě ke špičkovým podnikům, který se mj. věnuje chovu holštýnského skotu, který úspěšně prezentují i na výstavách. Jako jedna z mála společností se zaměřila na farmě v Řetové na šlechtění a produkci A2 mléka, které zde zpracovávají v místní minimlékárně a prodávají i ve vlastních řeznických prodejnách, jež mají hned v několika městech a vesnicích v okolí.

 

I do dalších let přejeme všem členům mnoho úspěchů 

Soňa Jelínková

Aktualizováno

Kalendář

duben 2024
Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
   Černostrakaté            Novinky

 2018 1

         Ke stažení zde